До ЮК ДНУ ім. Олеся Гончара звернулися батьки, чиї діти навчаються в одному з комунальних закладів міста, незадоволені харчуванням дітей, зі скаргами на неякісне, здебільшого смажену, з перевищеним вмістом майонезу та соусів, великою кількістю хлібобулочних виробів та повною відсутністю овочів, фруктів, риби молочних продуктів. Батьки жаліються на підвищення ціни на харчування, монопольним становищем підприємства, яке здійснює харчування дітей та відсутністю порозуміння у цьому питанні. При цьому діти у школі проводять більшу частину дня і не отримують належного, здорового харчування. В свою чергу, підприємство взагалі не погоджується на перегляд умов харчування, пояснюючи все дорожнечею продуктів.
Згідно ст. 6 Закону України «Про охорону дитинства» держава гарантує дитині право, зокрема, на охорону здоров’я, сприяє створенню безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, раціонального харчування, формування навичок здорового способу життя.
Постановою КМУ від 22.11.2004р. затверджено норми харчування, зокрема, у загальноосвітніх навчальних закладах, які мають бути дотримані при складанні раціону дітей.
У вересні 2017р. Міністерством охорони здоров’я (наказ 03.09.2017 № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України») в основних харчових речовинах і енергії було розроблено норми фізіологічних потреб людини в основних харчових речовинах та енергії, зокрема, й дітей різного віку, Наказом передбачено перелік продуктів, з яких має складатися основний раціон дитини. Раціон дитини має бути збалансованим та корисним для здоров’я, за даними Наказом має бути менше вуглеводів і жирів, більше білкової їжі. У раціоні мають бути овочі, фрукти, кисломолочні та молочні продукти.
Виходячи з викладеного, батькам було запропоновано за участю представників ЮК провести зустріч у закладі з батьками, керівництвом ліцею та представниками підприємства, з метою пошуку найоптимальнішого варіанту належного та здорового харчування наших дітей. В результаті зустрічі та наполегливої активної позиції батьків за юридичної підтримки представників ЮК підприємство, що здійснює харчування дітей, погодилося внести зміни до дитячого раціону, зокрема, рибу, молочні вироби, сезонні овочі та фрукти регіону.
Отже, переговори – це найоптимальніший і за ефективністю і за часом шлях розв’язання будь-яких проблемних питань, головне, правильно розставити акценти та знайти підґрунтя для переговорів.