Підсумки третього тематичного блоку Фесту “Права людини в правопросвітній діяльності”
Підсумки третього тематичного  блоку Фесту “Права людини в правопросвітній діяльності”

Основними цінностями прав людини є людська гідність і рівність. Вони акцентують увагу на рівноправному ставленні та повазі до всіх людей незалежно від раси, національності, віку, фінансового чи фізичного стану. Їх неможливо зруйнувати, але можна порушити. Який меседж ми несемо до інших і чому ми піднімаємо цю тему для українського суспільства? Учасники Освітнього фесту прав людини – 2019 намагалися розібратися у цьому більш детально.

Завершальним етапом Освітнього фесту прав людини став третій тематичний заїзд (26-28 липня) на тему: “Права людини в правопросвітній діяльності”. До Освітнього дому завітали учасники та учасниці, які представляли спільноти громадських омбудсменів із захисту виборчих прав ВГО “Громадянська мережа ОПОРА” (виборчих омбудсменів), системи безоплатної вторинної правової допомоги, кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA та громадських активістів правозахисних організацій. Також Освітній фест відвідали поважні гості з посольства Швейцарії.

Заїзд розпочався із квесту. Це був новий та цікавий досвід дізнатися більше про Дім та його програмні можливості для учасників та гостей Фесту.

А тематичний блок відкрила Руслана Бурова – тренерка з адвокації, експертка з прав людини, – яка підняла тему розвитку, що ґрунтується на правах людини. Загалом існує два аспекти розуміння природи прав людини – ціннісний та юридичний. Тому права людини можна розглядати як систему цінностей, філософську концепцію, чіткі правові норми та правові механізми. “Влада може зробити все, що в рамках її повноважень, але не може виходити за межі прав людини. Наприклад, влада може будувати дороги, але заради їх будівництва не може зносити ромське поселення”, – акцентувала увагу пані Руслана.

Третій заїзд передбачав напрацювання освітнього продукту. Тому протягом цього заїзду учасники та учасниці працювали у двох об’єднаних групах над створенням освітніх продуктів. Як наслідок, виборчі омбудсмени розробили детальний проект тематичного тренінгу із захисту виборчих прав людей з інвалідністю й тих, хто належить до маломобільних груп населення (наприклад – людей, які пересуваються на милицях, з дитячими візками, вагітних жінок тощо), а учасники/-ці іншої групи – концепцію тренінгу для дітей та підлітків на одну із ключових тем прав людини – поваги до людської гідності. Учасники/-ці активно працювали у групах, презентували свої пропозиції та обговорювали всі можливі ризики, пов’язані з його втіленням у практику.

Особливостями цього заїзду, безперечно, стали й позапрограмні заходи – показ документального кіно “Етапом через пів-Землі: історія ув’язнення Сенцова і Кольченка” та його обговорення за участю правозахисника, журналіста Максима Буткевича. Експерт розповів глядачам більш детально про бранців Кремля, їх історії, родини та особливості листування. Також цікавим для учасників стала лекція-презентація від кандидатки юридичних наук, доцентки кафедри кримінального права № 1 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олени Харитонової “WomenRule!: права жінок, мода та лідерство”.

Завершився тематичний блок відкритою лекцією в Чернігові “Благословення та прокляття: що таке мова ворожнечі та з чим її куштують”, спікерами якої стали відомі в Україні експерти із освіти у сфері прав людини, правозахисники Максим Буткевич, Володимир Бєглов та Альона Казанська. Це була емоційна, змістовна, зворушлива частина, яка показала рівність прав кожної людини. Спікери докладно розкрили мову ворожнечі через  відеоролики, демонстраційні картинки, дописи у соціальних мережах та власні життєві історії.

“Ми маємо забути слова “усі”, ми маємо спілкуватися і сприймати людей через особистість і їх власні історії. Ми всі індивідуальні і не можна узагальнювати”, – зазначив пан Володимир Бєглов.

Слухачі дізналися, що мова ворожнечі – це усі форми самовираження (пости у соцмережах, матеріали в медіа, публічні виступи, законопроекти, побутові жарти), які включають поширення, підбурення, сприяння або виправдання расової ненависті, ксенофобії, антисемітизму, гомофобії та інших видів ненависті на грунті нетерпимості.

Пан Володимир акцентував увагу на визначеннях, які коректніше використовувати щодо інших людей. Першочергове значення має людина, а не її фізичний стан. У доповіді спікер зосередив увагу аудиторії на рівності прав кожної людини.

“Мова ворожнечі не зафіксована у жодному міжнародному документі. Це – узагальнення певної групи, національності, спільноти. Якщо людина викликає у вас негативне ставлення – це не буде мова ворожнечі. Але якщо ви негативно висловлюєтеся про цілу спільноту, націю, групу людей – це вже мова ворожнечі. Етнічність, релігійна приналежність можуть стати причиною мови ворожнечі і можуть бути за будь-якою колективною ідентичністю. На жаль, ми часто можемо побачити мову ворожнечі у ЗМІ”, – зазначив пан Максим.

“Цигани – це зовнішня назва умовно. Моментом включення мови ворожнечі стає негативний контекст, що характеризує всю ромську етнічну групу”, – роз’яснила пані Альона.

Загалом на третій блок завітало більше 20 учасників/учасниць і 12 спікерів/-ок та модераторів/-ок зі всієї України.

Освітній Фест прав людини 2019 став можливим завдяки  партнерству з Фондом Домів Прав Людини за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії, фінансовій  підтримці Посольства США в Україні та проекту «Права людини для України», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Освітній Фест прав людини є частиною Плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Партнери Фесту:  ГО  «MART»,  Українська Гельсінська спілка з прав людини, БО «Благодійний фонд «Восток-СОС», Центр громадянської просвіти «Альменда», Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), Проект «Без Кордонів», ГО «Патронус», Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, ГО Освітній центр прав людини, ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка, Академія Державної пенітенціарної служби, видавництво «Наш формат»Мережа книгарень «Є».

Інформаційні партнери Фесту: Громадське радіо, Центр прав людини ZMINA, UA: Українське радіо, Чернігівська обласна газета «Деснянська правда», Асоціація юридичних клінік України.

У разі виникнення додаткових питань – звертайтесь до координаторки Освітнього фесту Ніни Хоми  (тел.: +38 096 55 22 731, +38 066 943 69 64, edu.fest.che@gmail.com).

#Дім_єднає  #Дім #Освітній_фест_прав_людини

Підсумки третього тематичного блоку Фесту “Права людини в правопросвітній діяльності”
X